Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonošské muzeum představuje historii létání

Krkonošské muzeum Správy KRNAP ve Vrchlabí otevřelo výstavu přibližující historii plachtění ve Vrchlabí a okolí od prvopočátků až do dnešních dnů. Výstavu můžete v historickém domku čp. 222 na náměstí Míru navštívit až do 20. listopadu. Počátky místního létání zasahují až do období před 1. světovou válkou, ale ke skutečnému rozmachu plachtařského sportu zde došlo především během 30. let minulého století, kdy místní letecký klub vedl hrabě Jaromír Czernin-Morzin.


Více informací
Krkonošské muzeum představuje historii létání
Od papíru k porcelánu a zpět

Od papíru k porcelánu a zpět

Přijměte srdečné pozvání do Městského muzea v Žacléři na neobvyklou výstavu s názvem Od papíru k porcelánu a zpět autorky Simony Gleissnerové, která je původem ze Žacléře a věnuje se skládání stínidel a objektů z papíru technikou origami, keramické tvorbě i porcelánu. Výstava je otevřená od úterý do neděle až do 30. 10. 2016.


Více informací

Proměny v průběhu století

Regionální turistické informační centrum Krkonoše ve Vrchlabí vydalo pro rok 2017 nový nástěnný kalendář s tématem Proměny v průběhu století. Kalendář s fotografiemi současných a historických pohledů na různé kouty Vrchlabí si můžete zakoupit v Infocentru v budově radnice na náměstí.


Více informací
Proměny v průběhu století
Africké safari v ZOO Dvůr Králové se stalo kulturní památkou

Africké safari v ZOO Dvůr Králové se stalo kulturní památkou

Africké safari ve Dvoře Králové bylo v září 2016 prohlášeno za kulturní památku. Podle Ministerstva kultury je ve střední a východní Evropě jedinečným zařízením s mezinárodním významem. Africké safari v ZOO Dvůr Králové bylo životním projektem Josefa Vágnera, který se ředitelem dvorské zoo stal roku 1965. Myšlenky na založení safari se v jeho denících objevují už v druhé půli 60. let, kdy se vydal na první africké expedice. Celkem ze svých cest do zoo přivezl na dva tisíce zvířat. Právě stáda afrických kopytníků jsou hlavní atrakcí safari.


Více informací

Nové komentované prohlídky trutnovského kostela

Turistické informační centrum Trutnov nově nabízí návštěvníkům města komentovanou prohlídku jinak zavřeného kostela Narození Panny Marie. Prohlídka je nabízena zatím pouze v češtině, pro zahraniční návštěvníky jsou přímo v kostele k dispozici tištěné texty (němčina, polština, angličtina). Vstupné je 15 Kč na osobu a prohlídku je dobré sjednat telefonicky předem (tel. 499 818 245).


Více informací
Nové komentované prohlídky trutnovského kostela
Papír v Dubenci 2016

Papír v Dubenci 2016

Navštivte dne 22. 10. 2016 od 9.00 do 16.00 poutavou výstavu papírových modelů a modelových železnic v tělocvičně Základní školy Dubenec. Kromě soutěžních modelů si můžete užít i zajímavé doprovodné akce. „Rozhlédni se člověče“ – rozhledny ČR, modelová železnice, divácká soutěž, prodej vystřihovánek, prezentace modelářského kroužku, ad.


Více informací
Krkonoše a podkrkonoší

Naše tipy na zajímavé akce v regionu


The Tap Tap - výstava černého humoru

01.09.2016

The Tap Tap - výstava černého humoru

Hlavním účelem výstavy v Galerii Celnice na Malé Úpě je upozornit na význam černého humoru jako důležité schopnosti komunikovat o vážných věcech s nadhledem. Zasmějte se společně s námi vtipům o lidech s hendikepem. Všechny vtipy prošly tvrdou cenzurou členů kapely The Tap Tap – nejtemnější odstín černé legrace je tedy opravdu spolehlivě zaručen. Autoři vtipů jsou erudovaní kreslíři, jejichž domovským médiem je časopis Sorry. Dalšími přispěvateli jsou Michal Hrdý, Karel Vrána, Lucie Seifertová, Milan „Fetík“ Podobský, Marek Setíkovský a Marek Douša. Výstava potrvá do 31. 10. 2016.


Více informací



Horský půlmaraton

01.10.2016

Horský půlmaraton

Máte rádi hory? Baví vás pohyb na čerstvém vzduchu, závodíte rádi? Proč nezkusit první říjnový víkend Horský půlmaraton v krásném prostředí Krkonoš, v okolí Špindlerova Mlýna. Je připravena nádherná, i když náročná trať s fantastickými výhledy. Trasa vede podél Labské přehrady, Labe a od Michlova mlýna následně stoupá po trailových cestách podél Dřevařského potoka k boudě Na pláni. Zde se odděluje kratší 11 kilometrová trať a dlouhá pokračuje po zelené turistické trase na Klínové boudy a odtud krásným seběhem okolo Stohu zpět do cíle závodu.


Více informací



Jilemnické vinobraní

01.10.2016

Jilemnické vinobraní

Že v Jilemnici nejsou vinohrady? To nemusí být na překážku. V ceně vstupného (150 Kč) sklenička s první ochutnávkou zdarma, půlnoční slosování o ceny, nekuřácké prostředí. Bude i "BURČÁK". Hraje kapela VzHáčka. V průběhu akce bude otevřena restaurace s bohatou nabídkou teplých i studených jídel. Rezervace stolů: v Informačním centru Jilemnice na tel. 481 541 008.


Více informací



Svatomichaelská pouť v Rokytnici nad Jizerou

01.10.2016

Svatomichaelská pouť v Rokytnici nad Jizerou

Tradiční pouť o prvním říjnovém víkendu, bohatý doprovodný kulturní program pro děti i dospělé, zakončený ohňostrojem. Návštěvníci pouti mohou využít jízdu vyhlídkovým vláčkem z Dolního náměstí na místo konání pouti nebo až k lanové dráze na Lysou horu, která bude po celý víkend v provozu v režimu okružních jízd a stane se tak největším kolotočem v rámci rokytnické pouťové zábavy.


Více informací



Zahradní slavnost

07.10.2016

Zahradní slavnost

Přijďte si užít slavnostní otevření první certifikované přírodní zahrady v Krkonoších do Horního Maršova do DOTEKu. Čeká vás bohatý a zajímavý dvoudenní program. Stačí si jen vybrat. "Od vědy k mikrofonu, od mikrofonu ke knize" – autorské čtení RNDr. Václava Větvičky, botanika, spisovatele a popularizátora vědy. Noční odchyt zahradního hmyzu - zajímavosti ze života hmyzu vám prozradí RNDr. Jan Vaněk z Vrchlabí. Dále komentovaná prohlídka přírodní zahrady, čtení pro děti v zahradě, Guerilla gardening - alternativní zahradničení ve městě, land-artové tvoření v zahradě, slavnostní otevření zahrady s hudbou ad.


Více informací



Krakonošův divadelní podzim

07.10.2016

Krakonošův divadelní podzim

47. Národní přehlídka venkovských divadelních souborů ve Vysokém nad Jizerou se bude odehrávat od 7. do 15. října 2016 V letošním ročníku se můžete těšit na představení Mátová nebo citron (Dobřichovická divadelní společnost, z. s.), Ani o den dýl! (DS Na štaci, z. s. Němčice nad Hanou), Jaromír Nosek (Beseda s osobností), …dlouhá cesta (Rádobydivadlo Klapý), Ženitba (DS Havlíček Zákupy), Klaun (Banda, z. s. Bystřice u Benešova), Holky z kalendáře (DS Krakonoš Vysoké nad Jizerou), …dokud vás smrt nerozdělí! (Malé divadlo Kouřim), ad.


Více informací



Trutnovský podzim

07.10.2016

Trutnovský podzim

36. ročník mezinárodního hudebního festivalu opět přináší od 7. do 25. října 2016 řadu koncertů, které přispějí v této rozjitřené době k vytvoření pozitivní atmosféry, kterou všichni potřebujeme možná víc, než se na první pohled zdá. Ve třech koncertech se jako hlavní účinkující představí lidský hlas, který je ze všech nástrojů nejvíce schopen dotknout se hloubek lidské duše. Přijměte tedy naše pozvání na některý z řady báječných koncertů. Předprodej vstupenek je v recepci UFFO, v TIC Trutnov nebo on-line.


Více informací



Rubenczal 2016

15.10.2016

Rubenczal 2016

Již 6. ročník horského závodu. Start i cíl je jako vždy na Portáškách (1050 m n. m.). Závod pokračuje do údolí obce Velké Úpy (710 m n. m.), přes řeku Úpu až na vrchol Černé hory (1299 m n. m.). U vysílače proběhne rychlý zápis pověřeným týmovým kolegou a trať pokračuje zpět přes Sedlo pod Kolínskou boudou, Slatinou stráň do údolí Javořího potoka. Z něho do Velké Úpy a stejnou trasou nahoru na Portášky. Trať bude zřetelně značená se dvěma občerstvovacími stanicemi (vysílač Černá hora a Velká Úpa na zpáteční trase).


Více informací



Gentlemen Singers

19.10.2016

Gentlemen Singers

Koncert klasické hudby v sále Základní umělecké školy Žacléř. V Česku jediné mužské vokální okteto. V České republice ho ale zase tak často neuslyšíme, působí od Spojených států amerických až po Koreu a Japonsko, navštívilo již 22 zemí čtyř kontinentů. Repertoár tvoří široké spektrum skladeb od klasiky až po spirituály či populární melodie. Účinkují: Filip Dámec – kontratenor, Libor Komárek, Radek Mach, Filip Tesař – tenor, Aleš Malý, Martin Struna – baryton, Václav Kovář, Richard Uhlíř – bas.


Více informací



Halloweenské podzimní prázdniny

26.10.2016

Halloweenské podzimní prázdniny

V Mladých Bukách v areálu u Bobové dráhy Berty si můžete vyzkoušet dlabání dýní po celé podzimní prázdniny (26. - 30. 10.) a v neděli 30. října se těšte na lampionový průvod v 16:00 od ZŠ Mladé Buky, dále kolem kostela a po louce nad řekou Úpou. Cílem cesty je bobová dráha, kde proběhnou večerní strašidelné jízdy, malování na obličej a dlabání dýní.


Více informací



Medové slavnosti

29.10.2016

Medové slavnosti

Babí léto přináší do Špindlerova Mlýna II. ročník Medových slavností aneb lidový řemeslný jarmark ve Špindlerově Mlýně. Krásný den zpestří barevné podzimní listí, vůně medoviny a sladkého medu, přehlídka tradičních řemesel a umění našich babiček, mistr moderní magie, pohádka o Včelích medvídcích, podzimní dílnička pro děti, hudba k poslechu i tanci. Přijďte si společně s námi užít jeden z posledních krásných podzimních dnů.


Více informací



Slet Bubeníků ve Vrchlabí

30.10.2016

Slet Bubeníků ve Vrchlabí

Geograficky je 15. ročník sletu rozkročen od pouští Blízkého východu až po Vltavu. V rámci dvouhodinového koncertu zazní inspirace gregoriánským chorálem, husitskými písněmi, můžeme se těšit na hřmotné bubenické polyrytmické groovy, hrané na bicí soupravy, tympány, elektroniku a basové bubny. Rytmickou smršť posílí mužské hlasy sboru Affetto a izraelská zpěvačka Kamila Kama, přinášející do programu silný, výrazový zpěv a prvky performance. Podtitul turné je zvolen slogan KTOŽ SÚ BOŽÍ BUBENÍCI. Zatímco husité cizí vojska zaháněli zpěvem, 21. století národy stmeluje rytmem Sletu bubeníků.


Více informací


Okénko do přírody opět na ČT1. Od 6. 9. 2016 každý všední den v 18:25 poběží Minuty z přírody (z Krkonošského národního parku)

Minuty z přírody se vrací na ČT1. Po seriálu Živé srdce Evropy, který vznikl rovněž ve spolupráci MŽP s ČT a vysílal se v letech 2008–2009 na ČT1, přichází nyní nový o 100 dílech, tentokrát z dílny pěti režisérů, např. mimořádně nadaného Petra Krejčího.

Prvních 50 minutových spotů o nejpůsobivějších místech a unikátech české přírody, které připravilo Ministerstvo životního prostředí spolu s Českou televizí, můžete sledovat každý všední den, mimo svátky, cca od 18:25 hod. Dalších 50 dílů ČT odvysílá na jaře 2017.

„Projektu jsme věnovali opravdu intenzivní a dlouhodobou přípravu. S odborníky na ochranu přírody z rezortu životního prostředí jsme sestavili seznam druhů a lokalit. A už jen z prvotního seznamu bylo zjevné, že pokud se vše podaří natočit, mohlo by jít o mimořádný počin. Točilo se ve všech národních parcích, ve většině CHKO a na spoustě maloplošných chráněných území. Výrobou stovky minutových spotů o české přírodě chceme široké veřejnosti ukázat unikátní českou přírodu, kterou stojí za to chránit,“ vysvětluje náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž a dodává: „Očekáváme, že seriál divácky přitažlivých spotů přispěje k rozšíření ekologické výchovy a osvěty v ochraně naší české přírody a krajiny i ke splnění cílů Ministerstva životního prostředí a jeho rezortních organizací. Mezi ně patří osvětou přispět k zachování a ochraně přírodních fenoménů. A to zejména s ohledem na generace našich dětí, vnoučat i ty budoucí.“

Více informací se dozvíte na www.krnap.cz/aktuality/



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší
  EU  

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE