Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

První mezi českými horami

Už svou výškou jsou mezi českými pohořími výjimečné – najdete zde sedm z deseti nejvyšších hor v České republice. Velikost ale rozhodně není to jediné, na co Krkonoše dodnes lákají své návštěvníky. Ostatně, mohutnost a nepřístupnost byly dlouho spíše jejich nevýhodou. Kromě přírodních krás stojí za to vypravit se i za příběhy lidí, kteří sem přicházeli z mnoha koutů světa, aby zdejší kraj opakovaně měnili k nepoznání. Podívejte se společně s námi na Krkonoše plné slavných tradic, krásných i drsných příběhů z historie, ale také jako na oblíbený turistický region s velmi živou současností.

Krkonoše a podkrkonoší

Mapa republiky roztaje ve druhé půlce června

Mapou republiky je nazýváno sněhové pole na jižním svahu Studniční hory díky svému charakteristickému tvaru. Přestože leží na jižním svahu, který odtává nejdříve, sníh zde zůstává prakticky nejdéle v Krkonoších. K 25.květnu 2016 zde ležela 3,5 m vysoká sněhová vrstva a letošním maximem bylo 6,7 m. Kvalifikovaný odhad založený na výsledcích měření Mapy republiky za posledních 17 let říká, že sníh na tomto sněhovém poli roztaje s největší pravděpodobností v půlce června. 

Chcete znát zdejší maximální výšku sněhu v minulých letech a zjistit, kdy Mapa republiky roztála nejpozději?


Více informací
Mapa republiky roztaje ve druhé půlce června
Fotosoutěž Selfie z Krkonoš

Fotosoutěž Selfie z Krkonoš

Jarní a letní příroda Krkonoš je jedinečně pestrá. Určitě jste se o tom při své dovolené nebo výletě již nejednou přesvědčili. Krkonošské louky plné léčivých bylin s barvitým kobercem rozkvetlých květin, zurčivé potoky, bohaté lesy, sluníčkem ozářené vrcholky a údolí, ale i lijáky, vichr či hustá mlha, to vše k letním horám patří. Patří k nim ale také lidé, návštěvníci, usměvavé opálené tváře, děti poskakující mezi kalužemi, cyklisté…

A právě o tom je naše nová fotosoutěž. Foťáky i telefony jsou po vaší dovolené jistě plné fotek a určitě nechybí ani pár selfie s krkonošskými panoramaty… Podělte se o ně s námi!


Více informací

Oslavy 450 let založení obce Malá Úpa

U příležitosti 450 let od založení obce alpskými dřevaři se konají oslavy 1.-3. července 2016 v Malé Úpě. Jako předkrm servírují páteční vernisáž fotografií Josefa Sudka "V tichu ateliéru Josefa Sudka" v 17 hodin (Galerie Celnice), po které následuje koncert skupiny Blue Effect Radima Hladíka ve 20 hodin. Hlavním chodem pak bude sobotní jarmark, konaný v historickém centru Malé Úpy - u kostela sv. Petra a Pavla. Největší atrakcí bude dřevařská show. Celý den bude probíhat zábavný program pro děti, k poslechu bude hrát jarmareční hudba Wafle a flašinetář. A jako digestiv si můžete v nedělním klidu užít slavnostní petropavlovskou mši v kostele sv. Petra a Pavla, která začíná v 15 hodin.


Více informací
Oslavy 450 let založení obce Malá Úpa
Rekreační areál Holiday Park Liščí Farma je nejen pro děti

Rekreační areál Holiday Park Liščí Farma je nejen pro děti

Rozsáhlý areál nabízí ubytování v hotelu, kempu, chatkách a moderních mobilních domech. Nachází se na okraji města Vrchlabí, v krásném prostředí krkonošské přírody, zhruba 1,5 km od centra města. Je zaměřený na rodiny s dětmi, pořádají se zde různé zábavné akce, programy pro děti, sportovní soutěže a další zajímavé aktivity nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Pro toto léto pro vás a hlavně vaše děti postavili nové dětské hřiště s lanovým parkem, klouzačkami, pískovištěm a lanovkou.


Více informací

DOTEK získal ekoznačky jako první v Krkonoších

Po dvou letech usilovné práce získal Dům obnovy, tradic, ekologie a kultury (DOTEK) hned dvě prestižní ekoznačky pro turistické ubytování - evropskou značku "The Flower" a českou značku "Ekologicky šetrná služba". Šetrný dům DOTEK v Horním Maršově se tak stal prvním zástupcem podobně certifikované služby turistického ubytování v Krkonoších, a teprve 5. (v případě české značky Ekologicky šetrná služba dokonce 3.!) v celé naší zemi. Oba turistické provozy spravované neziskovou organizací SEVER potvrdily svou ekologickou šetrnost a vytvořily tak podmínky pro opravdu šetrný turismus v Krkonoších. 


Více informací
DOTEK získal ekoznačky jako první v Krkonoších
Hroši se vrátili do ZOO Dvůr Králové

Hroši se vrátili do ZOO Dvůr Králové

26. května 2016 byly ve dvorské zoo do letního výběhu s vodní nádrží vypuštěny dvě nové hroší samice. Čtyřletá Hula přijela z belgické Zoo Pairi Daiza, o necelý rok mladší Mona dorazila ze Zoo v Kodani. Hroši se tak do Dvora Králové vrátili po 14 letech. Převoz hrochů proběhl bez jakýchkoli komplikací. Hroši jsou k vidění ve výběhu společně s voduškami, impalami a pelikány v pěším safari mezi výběhy nosorožců a lvů.


Více informací
Krkonoše a podkrkonoší

TOP akce v Krkonoších a Podkrkonoší

V prvním letním měsíci – červnu se jistě rozzáří očka všech dětiček, jelikož na mnoha místech budou probíhat akce ke Dni dětí. My vám zde však přinášíme nabídku i trochu jiných zážitků v Krkonoších. V Janských Lázních Zahájí lázeňskou sezonu s bohatým doprovodným programem. Další zahajovací slavnost a spanilá jízda na kolech proběhne u Majáku v Příchovicích, který je znám svým muzeem Járy Cimrmana. Tradičně netradiční cirkus – CIRK-UFF si nenechte ujít v Trutnově. V Harrachově se poběží maraton EPO Trailmaniacs. Koncert Radůzy – výrazné české hudebnice – můžete navštívit ve Vrchlabí. Další koncerty nabízí rockový festival Bornflossrock léto 2016 v Žacléři. Sportovci se mohou zúčastnit již 50. ročníku Krkonošské 100. Filmoví příznivci si jistě užijí v Jilemnici Festival Jeden Svět u netradičních snímků. Benefiční ekofestival DOTEKY v Horním Maršově bude především o divadle, hudbě, workshopech. Se žirafami si užijte jejich světový den v ZOO ve Dvoře Králové. A konečně také červen je měsíc poutí a zábav, tak neopomeňte navštívit jednu z nejhezčích – 25. ročník Špindlerovské poutě. Projít se z Lánova třeba až na Sněžku máte možnost při Výstupu Lánovských na Sněžku. 150. výročí bitvy u Trutnova vás vtáhne do děje tehdejší války a můžete být téměř účastníkem části bitvy.


Zahájení lázeňské sezony 2016 v Janských Lázních

04.06.2016

Zahájení lázeňské sezony 2016 v Janských Lázních

Tento rok si město připomíná významné historické milníky. Jedním z nich je 1010. výročí nalezení léčivého pramene. Při zahájení sezony se můžete těšit na přehlídku historických vozidel, motorek „řemenáčů“, svěcení léčivých pramenů, zasazení pamětního stromu zástupcem rodu Schwarzenbergů, ukázky dobového lázeňství a městského života, rozmanitá hudební a taneční vystoupení, řemeslné stánky a výtvarné dílny pro děti, loutkové divadlo, historický ruční dřevěný kolotoč, možnost vyzkoušení sportovních aktivit pro vozíčkáře – golf, florbal, handbike. Vrcholem bude koncert skupiny NO NAME a vystoupení zpěvačky DASHY se skupinou Pajky Pajk.


Více informací



Dobývání hradu Pecka

11.06.2016

Dobývání hradu Pecka

Přijďte se skupinou historického šermu, REGO z Vrchlabí, dobít hrad Pecka. Je to již 17. ročník tradiční a oblíbené akce, která Vás opět zavede do divadelně laděného válečného příběhu z časů minulých. Uvidíte v něm mnoho dobových kostýmů, zbraní a bojové umění. Hlavní představení začíná ve 14, 16 a 18 hodin. Mezi nimi pak proběhne doprovodný program a bude možné se občerstvit či zakoupit drobnosti na památku.


Více informací



Slavnosti pod majákem Járy Cimrmana

11.06.2016

Slavnosti pod majákem Járy Cimrmana

Na dvoudenní slavnosti (11.-12.6.) jsou zváni všichni příznivci cyklistiky, Cimrmanovy doby, laskavého humoru, recese a dobré nálady. V sobotu proběhne v Příchovicích Slavnost pod Majákem Járy Cimrmana - slavnost k 3. výročí otevření rozhledny Majáku a muzea J. Cimrmana. Dobové kostýmy i vozy, živá hudba, vystoupení, překvapení, stánky, slunce, občerstvení. Tradiční Spanilá jízda na velocipedech všeho druhu přijede ke kostelu v neděli kolem hodiny polední. Po uvítání bude pokračovat liptákovským alegorickým průvodem, vystoupením pěveckého sboru, cvičením sokolů, divadelními kusy sehranými profesionály i amatéry...


Více informací



Mezinárodní folklorní festival

15.06.2016

Mezinárodní folklorní festival

Jednou do roka se prostory v Lázních Bělohradě promění v taneční parket a ulice zaplní krojovaní tanečníci z různých koutů světa. Ve dnech 15. – 19. června se v lázeňském městě koná 42. ročník Mezinárodního folklorního festivalu „Pod Zvičinou“. Hlavní festivalové pořady se odehrávají v Zámeckém parku Lázní Bělohrad a na několika dalších místech města. V programu festivalu jsou souborová vystoupení, krojový průvod, mše svatá, ukázky šermířského umění, koncert dechové hudby, přehlídka lidových krojů a další pořady.

 


Více informací



Krakonošova stovka

17.06.2016

Krakonošova stovka

Přijměte pozvání na tradiční a už 50. ročník závodu - KRAKONOŠOVA STOVKA. Dálkový pochod na 100, 55, 25, 10 a 3 km startuje tradičně ve Vrchlabí, jedné z bran Krkonoš. Současně se odehraje i 33. ročník KRAKONOŠOVY PĚTADVACÍTKY, horský dálkový běh na 25 km a také 16. ročník KRAKONOŠOVY JÍZDY, cyklotrasy 132, 100, 80 a 35 km. Nově se startuje s čipy, což znamená možnost zjistit si mezičasy na trati.


Více informací



Festival Jeden svět

23.06.2016

Festival Jeden svět

Už potřetí se v Jilemnici bude konat filmový festival Jeden svět, 23.-25.6.2016. Cílem festivalu je přinést do jilemnického Kina 70 netradiční filmy. Jsou to dokumentární snímky, často točené v těžko dostupných místech (válečné zóny, země třetího světa, věznice). Autoři filmů jsou většinou osobně angažováni a filmy používají jako nástroj na obranu slabších. Nejde jim pouze o to zaznamenat události – jejich cílem je změnit svět. Filmy jsou díky tomu velmi originální.


Více informací



Den bitvy u Trutnova 27.6.1866

25.06.2016

Den bitvy u Trutnova 27.6.1866

Letošní 150. výročí jediné pro Rakušany vítězné bitvy v prusko-rakouské válce 1866, která proběhla 27. 6. 1866 u Trutnova, se ponese ve slavnostním a velkolepějším duchu než jiné roky. V sobotu 25.6. dopoledne po slavnostním zahájení oslav můžete spatřit hranou scénku, kterak se Prusové Trutnovu pomstili a odvlekli do zajetí starostu města. Muzeum Podkrkonoší připravilo pro tento den vernisáž nové tematické výstavy. Nedělní odpolední program (26.6.) má spíše pietní charakter. Na závěr oslav se koná v 15:00 v Janské kapli mše za padlé a k poctě sv. Jana Křtitele.


Více informací



Výstup lánovských na Sněžku

25.06.2016

Výstup lánovských na Sněžku

12. ročník turistického pochodu, 2 varianty - 24 km (infocentrum Lánov - Tetřeví boudy a zpět), nebo 46 km (infocentrum Lánov - Sněžka a zpět). Diplom pro všechny účastníky a zvláštní odměna pro pokořitele Sněžky. Za vyluštění hádanky po cestě dáreček. Jídlo a nápoj pro všechny borce zdarma v cíli cesty.


Více informací


Krkonošské cyklobusy opět v provozu!

V sobotu 28. května se již po třinácté rozjely linky Krkonošských cyklobusů. Získejte jejich jízdní řád a buďte tak na letošní cykloturistickou sezonu připraveni!

Krkonošské cyklobusy jsou turistické autobusové linky, které pomáhají cyklistům a pěším turistům s dopravou po Krkonoších a Podkrkonoší a plánováním výletů do zajímavých míst našich nejvyšších hor. 
Autobusy jsou každoročně v provozu od června do září. V červnu jezdí každou sobotu a neděli, v červenci a srpnu denně, v září ve čtvrtek, sobotu, neděli a svátek.

Jízdní řády si můžete v předstihu STÁHNOUT, prohlédnout na webových stránkách www.krkonose.eu/cs/cyklobusy, získáte je na pultech krkonošských infocenter a najdete je i v klasických jízdních řádech na zastávkách a na www.jizdnirady.idnes.cz.



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší
  EU  

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE