Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše jsou hory mnoha českých Nej

Jsou nejvyšší, nejnavštěvovanější, jediné s vysokohorským rázem a neuvěřitelně pestrou přírodou. Najdeme zde strmé ledovcové kary i rozlehlé horské louky, skalnaté hřebeny i malebná údolíčka lemovaná roubenými domky. Zaposlouchejme se do hukotu vodopádů i tajemného ticha slatí a rašelinných jezírek. A pak je zde Sněžka, tato velebná královna hor, která důstojně shlíží na celé své panství.

Krkonoše a podkrkonoší

Soubor trhacích map napoví, co s volným časem

Jak se v Krkonoších a Podkrkonoší nenudit? Co dělat a čím naplnit volný čas? Jak se o všem dovědět? Vcelku jednoduše! Vydána je další ze čtyř trhacích map, která stručně a srozumitelně představuje místa vhodná jako tipy na výlety na čtyři dny. Poradí a nabídne to nejlepší, co v Krkonoších nelze minout, paletu nejlepších cílů výletů v Krkonoších a podhůří, které si můžete sami sestavit tak, abyste zažili a viděli co nejvíce. Vydána je v česko-polské a německo-anglické mutaci.

 


Více informací
Soubor trhacích map napoví, co s volným časem
Pomník na Věřině cestě připomíná, že spravedlivý soud si zaslouží každý

Pomník na Věřině cestě připomíná, že spravedlivý soud si zaslouží každý

Na Věřině cestě ve Špindlerově Mlýně byl v sobotu 7. září odhalen pomník, připomínající popravy desítek občanů německé národnosti bez řádného soudu v květnu a červnu 1945. Odhalili jej zástupci Správy KRNAP, Města Špindlerův Mlýn a obyvatelé Vrchlabí a Špindlerova Mlýna spolu s německými krajany z Heimatkreis Hohenelbe-Riesengebirge a potomky popravených. Slavnostnímu odhalení pomníku předcházela česko-německá ekumenická bohoslužba smíření. Na odhalení pomníku se přišlo podívat přes sto lidí.


Více informací

Zajímavosti v Podkrkonoší

Další z trhacích map, která byla vydána a je už nyní k dispozici na pultech informačních center, vás zavede do Podkrkonoší. Mapa vznikla na žádost partnera projektu „Pohádkové Krkonoše a Podkrkonoší“, Sdružení Podzvičinsko a byla vydána v němčině, polštině a angličtině, jako jejich zcela první cizojazyčný materiál. Uvnitř naleznete pozvánku do Dvora Králové nad Labem, do zoologické zahrady, k přehradě Les Království, do Hořic, na vrch Gothard se sochařským parkem, do městečka Miletín, Lázní Bělohrad, barokního areálu Kuks a do dalších míst.


Více informací
Zajímavosti v Podkrkonoší
Fotosoutěž „Děti v Krakonošově zahrádce“ je vyhodnocena

Fotosoutěž „Děti v Krakonošově zahrádce“ je vyhodnocena

Hlavním tématem k fotografování byly prchavé okamžiky dětství v krkonošské krajině. Nezávislá porota anonymně vybrala následující fotografie: 1. Mladé Buky, Čertovská stezka, Pavel Gančarčík, Černý Důl, 2. Velikonoce v Buřanech, Lenka Kučerová, Jablonec nad Jizerou, 3. Náš sněhulák, Adéla Špetlová, Svoboda nad Úpou, 4. Potok v Černém Dole, Šárka Veselá, Vrchlabí, 5. Zimní radovánky, Adéla Špetlová, Svoboda nad Úpou. Cenu facebooku získala fotografie s názvem Mumlavské vodopády od Lenky Kučerové z Jablonce nad Jizerou.


Více informací

Letní sporty

V nejvyšších českých horách můžete putovat pěšky, jezdit na kole, na koni nebo na in-line bruslích, zápolit s rovnováhou na vysokých lanech, koupat se, hrát golf či lézt po skalách, svézt se na koloběžkách, terénních tříkolkách nebo čtyřkolkách či se projet na koňském hřbetu. Právě místa vhodná pro výše jmenované a další sporty a vyžití jsou obsahem nové skládačky vydané ve spolupráci mezi Svazkem Krkonoše, Krkonošským národním parkem a Jelenohorským okresem.


Více informací
Letní sporty
Krkonoše a podkrkonoší

TOP akce v Krkonoších a Podkrkonoší

V Trutnově se můžete těšit na mezinárodní festival Jazzinec 2016. Výstava fotografií Pavla Taclíka – Krkonoše jistě potěší milovníky přírody a našich nejvyšších hor. Koupit si něco hezkého a ještě přispět na dobrou věc můžete na Bleším trhu ve Vrchlabí. Pobavit se a dát si něco chutného můžete na Rokytnické Svatomichaelské pouti v Rokytnici nad Jizerou nebo na Medových slavnostech ve Špindlerově Mlýně. Proběhnout se a zasoutěžit si můžou děti na Dolnolánovské drakiádě v Dolním Lánově.  


JAZZINEC 2016

01.10.2015

JAZZINEC 2016

Mezinárodní festival nejenom jazzu a nejenom regionálního rozsahu. Nový ročník zahájí trio Cissokho-Brönnimann-Hason African Project koncertem The Art Of Storytelling – Umění vyprávění. Nevšední a ojedinělá hudba tohoto tria vychází z afrických kořenů obalených jazzovou hravostí a poučených současným pulzujícím světem. Každý z muzikantů je z jiného koutu světa, prostřednictvím hudby ale mistrně vypráví příběhy dávných generací obsahující i současné emoce a energii. Šumivé zvuky kory (africká harfa se 24 strunami) doplňuje teplý tón basklarinetu a orientální perkuse.


Více informací



Výstava fotografií Pavla Taclíka - Krkonoše

02.10.2015

Výstava fotografií Pavla Taclíka - Krkonoše

Vernisáž fotografií Pavla Taclíka „Krkonoše“ se uskuteční v pátek od 17.00 hodin ve Františkánském klášteře v Hostinném, výstava potrvá až do 20. listopadu. Pavel Taclík v mládí obdivoval krkonošskou přírodu na fotografiích mistra Zdenko Feyfara. Fotografování se vážně věnuje od r. 2006, kdy si pořídil digitální zrcadlovku Canon – této značce je věrný dodnes. Nejraději z celých Krkonoš má oblast Zlatého návrší a Kokrháče. Výstava představuje výběr autorových fotografií z let 2007–2014.


Více informací



Bleší trh ve Vrchlabí

03.10.2015

Bleší trh ve Vrchlabí

Srdečně vás zveme na podzimní blešáček s bleší kavárnou na náměstí T.G.M. ve Vrchlabí. Přijďte prodat či koupit (hezké zbytečnosti, věci s příběhem, knihy, hračky, oblečení, šperky, sportovní vybavení...), pobavit se a hlavně tím vším přispět na nově vznikající kontaktní místo ve Vrchlabí domácího hospice Duha Hořice. Tentokrát bude bleší trh obohacen o aukci renovovaných židlí, které se můžete zúčastnit jako kupující nebo jako tvořící anebo obojí. 


Více informací



Rokytnická Svatomichaelská pouť

03.10.2015

Rokytnická Svatomichaelská pouť

V sobotu odpoledne je připraven kulturní program - pouť bude zahájena rokytnickými mažoretkami, pro děti je připravena pohádka a kouzelník, k poslechu zahraje Krkonošská dechovka a kapela S /nad/váhou. Během celého dne bude jezdit zdarma vláček z náměstí na pouť a k lanové dráze na Lysou horu. Připraveny jsou okružní vyhlídkové jízdy na lanové dráze Lysá hora. V sobotu i v neděli od 11:00 do 16:00 hodin bude veřejnosti zpřístupněna věž kostela sv. Michaela. V neděli 4. října se bude od 9:00 hodin konat Poutní bohoslužba.


Více informací



Dolnolánovská Drakiáda

10.10.2015

Dolnolánovská Drakiáda

V sobotu 10. října od 10:00 hodin proběhne v Dolním Lánově již tradiční Dolnolánovská drakiáda na bývalém zemědělském letišti. Občerstvení zajištěno. Soutěže pro děti. Soutěž o nejlepšího draka domácí výroby. Drakiáda je pořádána pod záštitou obce Dolní Lánov.


Více informací



Zavírání turistické sezony na Zvičině

10.10.2015

Zavírání turistické sezony na Zvičině

Přijďte s námi strávit příjemné sobotní odpoledne a symbolicky se rozloučit s letní turistickou sezonou. Tradiční akce bude probíhat od 13:30 do 16:30 na vrchu Zvičina. Součástí akce je výstava fotografií Fotosoutěže Podkrkonoší 2015 a vyhlášení výherců této fotosoutěže. Návštěvníci se mohou těšit na regionální produkty, živou hudbu a informační stánek, také na drakiádu jak pro malé, tak i pro velké soutěžící a pro obveselení dorazí i dráček Zvičiňáček.


Více informací



Týden duchů v ZOO

24.10.2015

Týden duchů v ZOO

Na konci října se návštěvníci ZOO Dvůr Králové mohou těšit na oblíbený Týden duchů. Zoo bude zaplavena dýněmi a prapodivnými strašidly od 24. října do 1. listopadu. Vyřezat dýňové strašidýlko si může každý. S přicházejícím soumrakem se většina dýní rozsvítí plamínkem svíčky a vznikne tak opravdu pohádková podívaná.


Více informací



Medové slavnosti

31.10.2015

Medové slavnosti

Babí léto přináší II. ročník Medových slavností aneb lidový řemeslný jarmark ve Špindlerově Mlýně. Krásný den zpestří barevné podzimní listí, vůně medoviny a sladkého medu, přehlídka tradičních řemesel a umění našich babiček, mistr moderní magie, pohádka o Včelích medvídcích, podzimní dílnička pro děti, hudba k poslechu i tanci. Přijďte si společně s námi užít jeden z posledních krásných podzimních dnů.


Více informací


Tundra v srdci Evropy? V Krkonoších!

Krkonošský národní park je nejstarším národním parkem České republiky. Druhová rozmanitost krkonošské květeny a fauny je největší ze všech okolních středoevropských pohoří. Díky unikátním přírodním podmínkám se v Krkonoších vytvořila a uchovala oblast arkto-alpínské tundry, která je přírodní klenotnicí toho nejcennějšího, s čím se lze v našich horách setkat. Právě to chce Správa KRNAP připomenout české veřejnosti prostřednictvím kampaně s názvem Krkonoše – tundra v srdci Evropy. Potrvá do poloviny října a byla podpořena grantem z fondů zemí EHS ­– Islandu, Lichtenštejnska a Norska. 

Úkolem a cílem Správy Krkonošského národního parku, je ochrana přírody Krkonoš. Reklamní kampaň se zabývá flórou a faunou arkto-alpínské tundry. Kreativní zpracování vychází ze skutečnosti, že jména rostlin a živočichů, kteří zde žijí, působí leckdy podivuhodně až magicky – kyhanka sivolistá, kropenáč vytrvalý, čepičatka rašelinná, zoubkočepka mechovitá, okáč rudopásný. Klíčový vizuální motiv kampaně je typografickým zpracováním těchto jmen. Tento způsob podněcuje fantazii, zvědavost a chuť dozvědět se něco víc. V duchu tohoto kreativního konceptu je připravena inzerce, rozhlasový spot, internetové bannery, outdoorová reklama, PR články i aktivity na sociálních sítích. Důležitou součástí kampaně jsou veřejné osvětové akce na náměstích pěti vybraných měst (Jablonec, Liberec, Pardubice, Hradec Králové, Praha). Pro děti budou připravena interaktivní stanoviště, na kterých budou moci projevit svou kreativitu vymýšlením říkanek na jména krkonošské arkto-alpínské flóry a fauny nebo kreslením jejich ilustrací. Dospělí návštěvníci získají možnost dozvědět se pomocí interaktivního panelu různé podrobnosti a zajímavosti o tundře a jejích obyvatelích, prohlédnout si videa a fotografie či řešit zábavné kvízy. 

Více se dozvíte na www.krnap.cz a www.facebook.com/spravakrnap



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší
  EU  

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE