Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše - jedinečné navenek, přátelské uvnitř

Krkonoše jsou hory mnoha českých Nej. Jsou nejvyšší, nejnavštěvovanější, jediné s vysokohorským rázem a neuvěřitelně pestrou přírodou. Najdeme zde strmé ledovcové kary i rozlehlé horské louky, skalnaté hřebeny i malebná údolíčka lemovaná roubenými domky. Zaposlouchejme se do hukotu vodopádů i tajemného ticha slatí a rašelinných jezírek. A pak je zde Sněžka, tato velebná královna hor, která důstojně shlíží na celé své panství.

Krkonoše a podkrkonoší

Historický odkaz v ledovém provedení

Špindlerovské ledárium u horní stanice lanovky na Pláních představuje výstavu spojenou s kulturním odkazem Karla IV. Tématem expozice je 700 let od narození Krále českého a císaře Svaté říše římské Karla IV. Můžete si prohlédnout ojedinělé ledové výjevy doby, spojené s nejvýznamnější postavou české historie Karlem IV., jenž ovlivnil nejen osudy zemí Koruny české, ale i celé Evropy. Zpodobněna je socha Karla IV., postavy jeho čtyř manželek, Karlštejn, gotické barevné vitráže, 340 ks ledových kvádrů, přičemž každý kvádr váží 125 kg. Špindlerovské ledárium můžete navštívit i navečer, kdy zde skiareál pořádá několik komorních koncertů vážné hudby nebo jiné akce.


Více informací
Historický odkaz v ledovém provedení
Jedu na běžky a rád bych se svezl v upravené stopě. Jak zjistím, kde je právě upraveno?

Jedu na běžky a rád bych se svezl v upravené stopě. Jak zjistím, kde je právě upraveno?

Projekt www.bilestopy.cz Vám odpoví na Vaše otázky. Na webových stránkách projektu získáte podrobné informace o aktuálním stavu upravených běžeckých stop. V současné době jsou poskytovány informace z 11 pohoří a regionů v ČR a dvou pohoří v Polsku. Stáří úpravy stopy je rozlišeno barevně v rozsahu 1, 2, 3 a 7 dnů. Součástí informací jsou nástupní místa do stopy, aktuální počasí, kamery, běžecké a lyžařské areály. Díky nestabilnímu počasí máte možnost vždy z tepla domova najít místo kam vyrazit do stopy.


Více informací

Krtek žije už dva roky a daří se mu

Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání Správy KRNAP ve Vrchlabí, zvané Krtek, je v provozu už třetím rokem. Za dva roky jej navštívilo téměř 14 158 návštěvníků a získalo sedm význačných ocenění nebo nominací. Nejvíce využívanou částí Krtka je laboratoř a učebna, kde lektoři ekologické výchovy pořádají programy pro děti všech věkových kategorií. Často je využíván přednáškový sál, a to jak pro interní akce Správy KRNAP, tak pro přednášky a filmové projekce pro veřejnost.


Více informací
Krtek žije už dva roky a daří se mu
Lyžařská střediska pro vás zajišťují skibusy

Lyžařská střediska pro vás zajišťují skibusy

Do skiareálů v Krkonoších se můžete pohodlně dostat skibusem z nejrůznějších míst naší republiky. Skibusy fungují v rámci jednotlivých středisek i mezi nimi. Ušetří vám tak potíže s parkováním, umožní lyžovat na více sjezdovkách v jednom dni a užít si tak vaši dovolenou na maximum. Připravili jsme pro vás přehled krkonošských skibusů.


Více informací

"Jedeme do Afriky!" - do zahrady se opět vrátí hroši

ZOO Dvůr Králové plánuje na rok 2016 velké novinky. Po dlouhých letech se do zahrady opět vrátí hroši. Atraktivitu areálu pro návštěvníky ještě zvýší úpravy expozic u žiraf a nosorožců a v centrální části vznikne zcela nová vesnička v západoafrickém stylu. Na ubytované návštěvníky navíc budou čekat nové luxusní stany. Jedinečným okamžikem roku 2016 bude bezesporu návrat hrochů, kteří budou vidět ve velkém výběhu v pěší části zoo.

Školáci i studenti si za svou snahu ve školních lavicích zaslouží odměnu. O jarních prázdninách v období od 1. 2. – 13. 3. vždy ve středu a pátek od 13 hodin se můžou těšit na komentované prohlídky po zahradě a pátrací kvíz.


Více informací

Krkonoše a podkrkonoší

TOP akce v Krkonoších a Podkrkonoší

Zima je tu, sníh je tu a tak ho pojďte s námi využít ke sportovním zážitkům. V Dolním Dvoře a Jakuszycích se pojedou velmi náročné a divácky oblíbené závody psích spřežení - mushing. Nezapomenutelnou podívanou můžete zažít ve Špindlerově Mlýně, kde se utkají jiní zvířecí mazlíčci se svým pánem z celého světa, a to na Czech Snow Polo Masters – koňské polo na sněhu. Masopustní veselice a jiné sněhové radovánky v maskách vám jistě zpříjemní nejeden víkend na horách. V Rokytnici je to Pašeráckej vejkend, v Černém Dole Krakonošův maškarní rej na lyžích. Plesová sezona začíná, a tak neváhejte na nějaký ten ples zajít, třeba v Janských Lázních na 2. Reprezentační lázeňský ples. Pro ty, kteří nechtějí jen mrznout venku, jsou tu možnosti hudebních zážitků – v Trutnově vystoupí skupina SLZA, ve Vrchlabí Karel Plíhal.


Turnaj Czech Snow Polo Masters 2016 v Krkonoších

05.02.2016

Turnaj Czech Snow Polo Masters 2016 v Krkonoších

Dramatická scenérie horských svahů, svalnatá těla jihoamerických pólo poníků, jejich zrychlený tlukot srdce, bojovná atmosféra soutěžících týmů, ale i nová setkání, přátelský duch mezi hráči i diváky z celého světa. 5. a 6. února 2016 ve Skiareálu Špindlerův Mlýn se odehraje jediný turnaj svého druhu na území České republiky.  Spolu s turnajem ve Sv. Mořici, Kitzbühelu je jedním z mála turnajů koňského póla na sněhu v rámci celé Evropy. Přijďte se podívat.


Více informací



Peckovský masopust

06.02.2016

Peckovský masopust

Blíží se únor, čas masopustů. A proto zveme všechny na tradiční masopustní průvod v maskách i bez nich, který proběhne na Pecce. Sraz u kostela v 15 hodin. Navečer se pak v sále hasičské zbrojnice odehraje masopustní zábava s živou hudbou Náhoda a Hořeňák.


Více informací



Memoriál Dr. Václava Vojtěcha – Ledová jízda

13.02.2016

Memoriál Dr. Václava Vojtěcha – Ledová jízda

Jedinečným zážitkem je závod psích spřežení tzv. mushing. Již 25. ročník Ledové jízdy (13.-15.2.2016) startuje v sobotu v 18 hodin a první etapa je koncipována jako noční. Start závodu je přímo ze Ski areálu Family a to hromadným startem všech účastníků najednou. Po startu prudce stoupají závodníci po osvětlené sjezdové trati, veškerou výbavu si po celou dobu závodu vezou s sebou a nocují ve stanech. Trasa závodu je náročná s velkým převýšením a technickými pasážemi.


Více informací



Pašeráckej vejkend

19.02.2016

Pašeráckej vejkend

Tradiční víkendová akce plná masopustního veselí a zábavy se koná na Dolním náměstí a v lyžařských areálech v Rokytnici nad Jizerou. Těšit se můžete i na pašerácký jarmark či vepřové hody s řadou pochoutek. Nebude chybět ani kulturní program pro dospělé i pro děti. A rozhodně si nenechte ujít večerní rozcvičku a sjezd pašeráků v dobovém oblečení na historických lyžích ze Studenova dolů. Další den vás čeká termácení pašeráků po sjezdovkách a boudách a soutěže nejen pro děti.


Více informací



Krakonošův maškarní rej

27.02.2016

Krakonošův maškarní rej

Skiareál Černý Důl navštíví Krakonoš. Všichni jste pánem hor srdečně zváni a pokud možno přijďte v maskách nebo v dobovém oblečení (není podmínkou), na nohách ski (dřeva, čertchmanský prkýnka,...), či na jiném vehiklu, s kterým se dá absolvovat sjezd maškar na sněhu. Soutěžíme o nejlepší masku dětí i dospělých, sjezd vehiklů na sněhu na čemkoliv, o nejdelší skok s kufrem, o nejzdařilejší hod válečkem a polenem, běh s rohačkama. Na oplátku je pro vás připravena dobrá zábava i občerstvení.


Více informací



Hot tub víkend

27.02.2016

Hot tub víkend

O víkendu 27. – 28. 2. 2016 se koná v Lázních Pod Zvičinou oblíbený relaxační Hot tub víkend. Že nevíte, co to je? Tak se nechte inspirovat! Protože pokud hledáte místo pro relaxaci, pak nabídka horkých koupelí ve venkovních dřevěných sudech HOT-TUB je to, co hledáte. Odpočinek ve venkovních sudech s teplou vodou nabízí krásnou vyhlídku jak na oblast Podkrkonoší, tak i vyhlídku na panorama Krkonoš. Výhodou je i nápojový servis přímo do sudu.


Více informací


Krkonošský národní park má od Nového roku nový návštěvní řád

Se začátkem nového roku vstoupil v účinnost změněný a doplněný Návštěvní řád Krkonošského národního parku (NŘ). Důvodem jeho aktualizace byla změna zonace KRNAP, nutnost reagovat na nový občanský zákoník a potřeba vyřešit podněty veřejnosti či problémy spojené s návštěvností území, které Správy KRNAP sama registrovala.

Změny se týkají vjezdu a setrvání motorových vozidel na území KRNAP. Nový NŘ stanovuje podmínky pro vjezd do III. a II. zóny KRNAP (přičemž starý NŘ řešil pouze III. zónu). Vjezd do I. zóny (i průjezd I. zónou) je nadále možný pouze na základě výjimky vydané Odborem státní správy Správy KRNAP. Z dokumentu byly vypuštěny všechny pasáže, týkající se poplatků za vjezd, protože byly v současné době, bez existence poplatkové vyhlášky, zbytečné.

Po řadě jednání s Českým svazem kanoistů byly upraveny podmínky pro splouvání krkonošských řek. Značně se rozšířily možnosti, které z nich lze splouvat. Nově je rozšířena možnost splouvat Labe od přehrady Labská až do Vrchlabí, Malá Úpa v úseku Spálený Mlýn, ústí Jeleního potoka - k soutoku s Úpou, Jizerka v úseku Vítkovice, most u hotelu Skála, ústí Kozelského potoka - Dolní Štěpanice, Mumlava v úseku most u skokanských můstků v Harrachově až ústí do Jizery, Úpa v úseku Pec pod Sněžkou - Horní Maršov, Klínový potok v úseku parkoviště Strážné lom - soutok s Husím potokem. Splouvat mohou plavidla bez motorového pohonu, za denního světla a na Labi při průtoku vyšším než 9 m 3/s.

Změny se týkají také cyklistů. Jak známo na území KRNAP je možné jezdit pouze po vyhrazených cyklotrasách a za denního světla. Nově mohou cyklisté jezdit v období od 30. 11. do 1. 4. pouze mimo upravované lyžařské trasy (tj. sjezdové tratě či běžecké stopy). Důležitým doplněním NŘ, které reagovalo jak na zjištění Správy KRNAP, tak na mnohé stížnosti návštěvníků hor, je vymezení pojmu "jízdní kolo". Pro účely NŘ se jízdním kolem rozumí pouze jízdní kola a koloběžky poháněné lidskou silou bez spalovacího motoru. Kola se spalovacím motorem, která svým zápachem a hlukem znepříjemňovala ostatním návštěvníkům pobyt na horách, nyní nebudou moci legálně vjet na cyklotrasy.

Drobná změna spočívá v doplnění článku Lesy na území KRNAP, kde je apel na zvýšenou opatrnost návštěvníků při vstupu a pohybu v lesích na území KRNAP kvůli možnosti pádu větví či stromů. Zejména za prudšího větru nebo větší sněhové pokrývky riziko podobné události prudce stoupá. Lesy na území KRNAP jsou kromě toho zčásti ponechány přirozenému vývoji. Zejména na území I. a II. zóny jsou managementové zásahy v lesích omezovány.

Návštěvní řád Krkonošského národního parku je spolu s Plánem péče o Krkonošský národní park zásadním dokumentem, jenž má zajistit zachování přírodních hodnot národního parku.

Změnu Návštěvního řádu Krkonošského národního parku lze najít v elektronické podobě na http://www.krnap.cz/uredni-deska/ - jako opatření obecné povahy č. 2/2015. V nejbližší době bude zveřejněno i úplné znění Návštěvního řádu KRNAP.



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší
  EU  

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE