Jestliže se vám tento newsletter nezobrazuje správně, klikněte prosím ZDE.

Krkonoše a podkrkonoší

Krkonoše a podkrkonoší

Otevření nového prostoru a dětského hřiště Děti dětem

Ve čtvrtek 3. 8. 2017 otevřel Městys Mladé Buky hřiště nazvané Děti dětem spolufinancované z programu rozvoje venkova Ministerstva pro místní rozvoj. Děti si hřiště samy navrhly, přičemž nejčastěji se objevovalo právě námořnické téma. Zároveň s novým hřištěm obec obnovila za pomoci prostředků programu SFŽP pro obce ležící na území národních parků celý prostor ve středu městyse. Upravený střed se tak stane krásným místem pro setkání všech generací. 


Více informací
Otevření nového prostoru a dětského hřiště Děti dětem
Krkonošské farmářské stezky

Krkonošské farmářské stezky

Slyšeli jste už o nových Krkonošských farmářských stezkách? Vytvořila je Správa KRNAP. Nejen, že vás zavedou na krásné krkonošské louky, ale také budete mít během putování možnost seznámit se s místními farmáři a zakoupit si jejich produkty, nebo využít jejich služeb. Vřele doporučujeme vyzkoušet :-). Jednotlivé stezky jsou představeny na webových stránkách.


Více informací

Bosonohé stezky v Krkonoších

Rádi chodíte v létě na boso? Nejen, že je to příjemné, ale také zdraví prospěšné! Vyzkoušejte si speciální trasy na boso, na kterých si promasírujete nožky na šiškách, pilinách, nebo kůře... Jednu takovou najdete nově v Žacléři, další v klášterní zahradě ve Vrchlabí. Více najdete na: Nová stezka na boso v Žacléři Klášterní zahrada ve Vrchlabí


Více informací
Bosonohé stezky v Krkonoších
Vrchlabské nábřeží se slavnostně otevírá

Vrchlabské nábřeží se slavnostně otevírá

Roční rekonstrukce nábřeží Labská ve Vrchlabí finišuje. Nábřeží je nově pojmenováno po slavné spisovatelce Marii Kubátové a v sobotu 9. září v 9.30 proběhne jeho slavnostní otevření. Pro návštěvníky je tu připravena náplavka, spousta laviček a zajímavé infotabule, pro cyklisty je již v provozu nová cyklostezka a most přes Labe, pro motoristy pak nově upravená parkovací místa. Přijďte se podívat


Více informací

Otevření lyžařského muzea v Harrachově

V sobotu 2. září 2017, v den svých narozenin, slavnostně otevřeli bratři Stanislav a Josef Slavíkovi lyžařské muzeum v Harrachově. Ve zrekonstruované budově autobusového nádraží vyrostla po neskutečném odhodlání nádherná lyžařská expozice, kterou při otevření navštívili také legendy českého skoku na lyžích a významní místní lyžaři! Přejeme hodně úspěchů a mnoho spokojených návštěvníků!


Více informací
Otevření lyžařského muzea v Harrachově
Krkonoše a podkrkonoší

Tipy na zajímavé akce v regionu

Konec prázdnin oslavíme ochutnávkou kulinářských specialit ve Špindlerově Mlýně, následně se rozloučíme s létem v Jilemnici přímo na Masarykově náměstí a ten samý den můžeme ještě navštívit Trutnovský jarmark, který bude plný tradičních řemeslných stánků. Kulturního ducha nám pozvedne poslední koncert Vrchlabského hudebního léta Hommage á Karel Halíř. Pokud toužíte po změně, tak můžete prozkoumat podzemí Žacléře při dnech evropského dědictví a pak si projít krásné okolí Horní Malé Úpy při Krakonošových toulkách, kde na Vás budou čekat pohádkové postavičky. S antickou kulturou se formou her a dílniček můžete seznámit v klášteře v Hostinném při akci Den s antikou. Sportovního ducha prověří Hetos v Rokytnici nad Jizerou, což je orientační etapová hra pro 3-5 členná družstva a pro ještě větší sportovní nadšence je určen trail 7 pohoří v Peci pod Sněžkou. A další sportovní vyžití pro Vaše ratolesti je připraveno na Kaml cupu v Harrachově.


VII. Hommage á Karel Halíř 2017

08.09.2017

VII. Hommage á Karel Halíř 2017

Na závěr 21. ročníku koncertů klasické hudby v srdci Krkonoš - Vrchlabského hudebního léta - si můžete poslechnout koncert k poctě vrchlabského muzikanta Karla Halíře: Josef Špaček / housle a Miroslav Sekera / klavír. V klášterním kostele sv. Augustina od 19 hodin.


Více informací



Dny evropského dědictví v Žacléři

09.09.2017

Dny evropského dědictví v Žacléři

Navštivte zajímavé a některé běžně nepřístupné objekty v Žacléři - jímací štolu dlouhou 135 m ve vodojemu Spodní porcelánky, kostel Nejsvětější Trojice, vodojem spodní Bobr a jiné. V Městském muzeu Žacléř proběhne od 14 h vernisáž výstav Příroda pohledem mladých umělců a Česko-polské hranice ve 3D fotografii. Akce bude zakončena v 18 h pěveckým souborem staré hudby Alla Breve v žacléřském kostele.


Více informací



Křížlické podletí

09.09.2017

Křížlické podletí

Srdečně Vás zveme na 2. ročník krkonošského kulturního minifestivalu (loutkové divadlo, hudba folková, alternativní i barokní s různorodým doprovodným programem pro děti a dospělé, občerstvení), který se koná v sobotu 9. 9. 2017 od 14:00 v evangelickém kostele v Křížlicích a jeho blízkém okolí.


Více informací



Krakonošovy toulky - 9. ročník

09.09.2017

Krakonošovy toulky - 9. ročník

Čeká vás 6 km dlouhá trasa v Malé Úpě plná oživlých postaviček z pohádek Marie Kubátové a také mnoho překvapení a odměn pro děti. Těšíme se na malé i velké turisty, děti v kočárku, na rodinné výletníky nebo babičky a dědy s vnoučaty.


Více informací



Den s antikou

09.09.2017

Den s antikou

Rádi bychom Vás pozvali na akci, která se uskuteční v areálu Františkánského kláštera v Hostinném. Klade si za cíl zábavnou formou seznámit veřejnost s antickou kulturou a uměním prostřednictvím dílniček, her, soutěží atd. Připravena bude také unikátní audiovizuální projekce, která probudí k životu jeden z reliéfů, vystavených ve stálé expozici antického sochařství. Pro zájemce budou probíhat komentované prohlídky antické expozice. Program je vhodný pro rodiny s dětmi.


Více informací



42. ročník HETOS v Rokytnici nad Jizerou

09.09.2017

42. ročník HETOS v Rokytnici nad Jizerou

HETOS je zkratkou Hlídkové Etapové Turistické Orientační Superhry. Jedná se o výlet do údolí Ryzího potoka a Memoriál pana učitele Jana Macha. Start je v sobotu 9. září 2017 od 8:00 do 9:00 hodin u sportovní haly v Rokytnici nad Jizerou. Cíl je v restauraci U Mojmíra. Účastní se 3 až 5-ti členné hlídky bez rozdílu věku (i rodiny) na trati o délce 15 km a převýšení 760 m. Povinné vybavení pro hlídku: tužka, poznámkový blok, první pomoc, svačina a dobrá nálada.


Více informací



7 pohoří (závod trail-running) v Peci pod Sněžkou

10.09.2017

7 pohoří (závod trail-running) v Peci pod Sněžkou

RaidLight a Horská služba představuje trailovou sérii 7pohoří. Organizace série, trasování a výběr lokalit proběhne v úzké spolupráci se členy Horské služby ČR. Byly vybrány trasy výhradně v členitém horském terénu. Na vybraných trasách poběžíme mimo asfaltové a zpevněné cesty, v přírodě! Věříme, že trailový ráz, společně s horským klimatem našich hor, osloví zdatné trailové běžce a běžkyně, ale také širokou veřejnost. Prověřte své schopnosti na trasách, které absolvují členové horské služby, při svých fyzických testech.


Více informací



Kaml cup v Harrachově

16.09.2017

Kaml cup v Harrachově

Tradiční závod žactva ve skoku na lyžích a severské kombinaci pro děti od 5 do 14 let., areál Kaml – skokanské můstky K8, K18 a K26. Start běhu pro severskou kombinaci v 13:30 hodin za nájezdem můstku. Nebude chybět ani občerstvení, hudba nebo tombola. Pořadatel Ski klub Harrachov.


Více informací


Krkonoše jsou MaGICLandscape

Správa Krkonošského národního parku řeší od 1. července 2017 tříletý mezinárodní projekt Managing Green Infrastructure in Central European Landscapes (MaGICLandscapes). Projekt je podpořen v rámci programu spolupráce Interreg CENTRAL EUROPE a spolufinancován Evropským regionálním rozvojovým fondem (ERDF). Správa KRNAP bude spolupracovat s vedoucím partnerem, Technickou univerzitou v Drážďanech, a dalšími 9 partnery z Německa, Rakouska, Itálie, Polska a České republiky.

Výstupem projektu v Krkonoších bude revize Územního systému ekologické stability (ÚSES) a zároveň vznikne studie hodnocení míry fragmentace krajiny. Na území Krkonoš pracují obě správy národních parků (KRNAP i KPN) na základě společné metodiky a tím pádem vznikne tzv. kostra ekologické stability. V praxi bude třeba lépe zajištěna průchodnost krajiny pro velké savce.

Klíčovým konceptem evropské agendy je zelená infrastruktura (ZI). Dle definice Evropské komise se jedná o "Strategicky plánovanou síť přírodních a polopřírodních oblastí s rozdílnými environmentálními prvky, jež byla navržena a pečuje se o ni s cílem poskytovat širokou škálu ekosystémových služeb. Zahrnuje zelené plochy (nebo modré plochy, jde-li o vodní ekosystémy) a jiné fyzické prvky v pevninských (včetně pobřežních) a mořských oblastech. Na pevnině se zelená infrastruktura může nacházet ve venkovských oblastech i v městském prostředí."

Realizace projektu je rozdělena do tří základních částí s dílčími cíli:

1. Vymezení rámce a teoretických vazeb ZI, identifikace ZI prostřednictvím dálkového průzkumu Země a tvorba mapových výstupů;

2. Posouzení funkčnosti ZI v krajině a návrh vhodného managementu;

3. Tvorba strategií obnovy nebo vzniku prvků ZI jako nástroje pro podporu místního plánování.

Více na: http://www.krnap.cz/aktuality/tz-krkonose-jsou-magiclandscape/



Krkonoše a podkrkonoší

Facebook Twitter Google+

Krkonoše - svazek měst a obcí
Zámek 1
543 01 Vrchlabí

E-mailsvazek@krkonose.eu

WWWwww.krkonose.eu

Odrážka Unikátní Krkonoše
Odrážka Turisté a cyklisté vítejte
Odrážka Lyžařský ráj
Odrážka Krkonoše pro všechny
Odrážka Hory zážitků
Odrážka Služby a doprava

Odrážka Newsletter
Odrážka Archiv

Krkonoše a podkrkonoší
  EU  

Pokud chcete zrušit zasílání e-mailů, klikněte na tento odkaz: ZDE